De Elegant parkiet, Neophema elegans:

De elegant parkiet is ongeveer 23 centimeter lang. De kruin en het bovenlichaam zijn olijfkleurig, doffer bij het vrouwtje. De voorhoofdsband is diepblauw met daarboven een lichtblauwe streep die doorloopt tot achter het oog. De onderzijde van het lichaam is geel en groenachtig op de borst. De middelste vleugel dekveren zijn bleek groenachtig blauw, de rest van de vleugel is blauw.

De staart is blauw met een olijfkleurige tint, de buitenste staartpennen zijn geel getint. Er is geen onder vleugelstreep soms is deze wel een beetje aanwezig bij de vrouwtjes. De snavel is grijsachtig zwart de ogen zijn bruin en de poten grijsachtig bruin. De jongen lijken op het vrouwtje ze hebben geen of een kleine voorhoofdsband.Elegant parkiet

Leefomgeving:

De elegant parkiet leeft in het zuidwesten en zuidoosten van Australië en op kangoeroe-eiland. Ze leeft in open gebieden, de kustgebieden met zandduinen, in beboste savannen, in gebieden die in cultuur gebracht zijn, in kreupelhout.

Buiten het kweekseizoen leeft ze in grote vluchten, soms in gezelschap van de blauw vleugelparkiet. Ze zoekt haar voedsel op de grond: zoals graszaden, klaver, bessen, vruchten. Het kweekseizoen van augustus tot november. Tijdens die periode leeft de elegant in koppels of in groepjes.

Het gedrag is gelijk aan dat van de blauw vleugelparkiet. Het nest bevindt zich in een holte van een dikke tak of in een gat van een dode boom. Het vrouwtje legt vier tot vijf eieren. Ze broedt alleen, ongeveer achttien dagen. De jongen worden door beide ouders gevoerd. Ze verlaten het nest met ongeveer vier weken en blijven bij hun ouders. Ze krijgen het volwassen verenkleed na verloop van drie of vier maanden.

Geschiedenis en herkomst:

Voor het eerst gezien en in kaart gebracht door john gould in 1837.

Afmetingen:

Lengte: 22 centimeter Vleugelspanwijdte:26 tot 27 centimeter Gewicht:Tussen de 45 tot 50 gram

Voortplanting:

Geslachtsrijp: met 1 jaar maar beter te wachten met de kweek tot ze 2 zijn. Broedperiode: Augustus tot December Aantal legsels per jaar: 2 Legsel: 4-5 Broedduur: 18 dagen,ze vliegen na 4-5 weken uit,zijn compleet zelfstandig met 3-4 na het uitvliegen.

Gedrag:

Het is een heel vredelievend vogelsoort die ook nog eens vrij rustig is en bijna geen geluid maakt. Kan echter wel schuw en schrikachtig zijn maar zodra hij gewend is aan zijn verzorger kunnen ze makkelijk benaderd worden. Ze zijn makkelijk om te houden ze hebben een iets sterkere knaagbehoefte dan de andere neophema soorten echter leidt dit nooit tot vernielingen aan materiaal in de volière.

De elegant parkiet is ook makkelijk samen te houden met andere kleinere soorten. Ze staan daar vredelievend tegenover en laten ze gewoon met rust. De behoefte om te badderen verschild per vogel het is echter wel raadzaam om een schaalwater op de grond te zetten zodat ze wel de mogelijkheid hebben. Elegant parkieten zijn goed bestand tegen vorst,echter zijn ze wel gevoelig voor natte kou en mist. De vogels scharrelen graag en veel op de grond mede daardoor zijn ze gevoelig voor worminfecties,ook is de elegant parkiet gevoelig voor ooginfecties.

Verspreiding:

In het rood staat aangegeven waar de soort het meeste voorkomt. Elegant parkiet leefomgeving

Het houden in gevangenschap:

De elegant parkiet blinkt niet uit door hun levendige kleuren zoals de andere neophema´s (turquoisine, splendid) maar eerder door haar slanke lichaam dat haar een zeker sierlijkheid geeft. Het is een lieftallige vogel. Voor het exportverbod van Australie werden deze vogels in beperkte hoeveelheid ingevoerd omdat de turquoisine en de splendid populairder waren. Vanaf de zestiger jaren hebben de meesten kwekers zich ingespannen de bestaande kweekstammen van andere neophema´s te versterken, daarna kwam pas de elegantparkiet hiervoor in aanmerking.

Dat verklaart het beperkte aantal, voornamelijk in frankrijk. Maar door het verschijnen van verscheidene mutatie´s met name de lutino heeft deze parkiet weer aan belangstelling gewonnen. Elegant parkieten zijn levendige vogels. Een voliere van minimaal drie meter lengte met een overdekt gedeelte van een meter diep is wenselijk. Elegant parkieten schijnen meer weerstand te hebben dan splendid parkieten en turquoisine parkieten en kunnen dus het hele jaar in de buitenvoliere blijven, men moet alleen zorgen dat er een gedeelte beschut is tegen wind en regen. Deze vogels houden veel van groenvoer en wilde grassen.

De bodem van de voliere kan ingezaaid worden met onkruidzaden en gewone zaden. Halfrijpe zaden zullen zeer goed helpen bij het opfokken van de jongen. bovendien is het niet onmogelijk dat de ouders van tijd tot tijd kleine insecten vangen. Als aanvulling op die wilde grassen en het zaadmengsel moet men op geztte tijden, tijdens de kweek, krachtvoer, in melk geweekt brood en gekiemde zaden geven. Fruit mag niet ontbreken. Hoewel het geen knagers zijn, zal men hem toch verse takken met knoppen moeten verstrekken. zoals alle andere neophema´s moeten ze ontwormd worden.

Voeding:

Gevarieerd zaadmengsel voor grote parkieten, waarin slechts een matig percentage vetrijke zaden zoals negerzaad, hennep en zonnebloempitten zit. Verder eivoer (niet teveel), allerhande groenvoer, vooral halfrijpe graszaden, halfrijpe onkruidzaden en trosgierst. Dagelijks vers drinkwater, maagkiezel en grit. In de broedtijd meer eivoer geven eventueel rul maken met gekiemd zaad of geraspte wortel,gekiemd zaad, vooral gekiemde trosgierst wordt graag genomen.

Kweek:

De elegant parkiet is in het algemeen een goede kweekvogel. Het samenstellen van koppels biedt in het algemeen geen problemen, maar het kan gebeuren dat sommige koppels weigeren te koppelen. Geduld is dus onmisbaar. Men moet de partners in aan elkaar grenzende volières zetten zodat ze elkaar kunnen bekijken, daarna kan men ze na enkele weken bij elkaar zetten. De elegant parkiet kweekt niet vroeg. Ze wacht in het algemeen tot april of mei om te nestelen. Ze neemt in het algemeen genoegen met een nestblok van 15×15 met een hoogte van 25 cm.

Maar sommige koppels willen uitsluitend holle natuurstammen. Het is dus verstandig om verschillende nestkasten te gebruiken. Op de bodem leg ik houtkrullen of een mix van turfmolm en zaagsel. De nestkasten hang ik op het hoogtes punt weg . Het in vlieggat wijst in het algemeen naar het noorden. Het legsel bestaat uit vier of vijf witte eieren die ongeveer in achttien dagen door het vrouwtje bebroed worden. Het broeden begint na het leggen van het derde ei. de jongen worden dus tamelijk kort na elkaar geboren.

Ze worden met ringen van 4.0 mm geringd. Als er zich problemen voor doen tijdens de opfok( de jongen worden bijvoorbeeld onvoldoende gevoerd), dan kan men ze onder andere neophema’s of de bourkeparkiet leggen, als die zelf jongen hebben van dezelfde leeftijd. Maar in het algemeen zijn het goede ouders. De jongen blijven drie tot vier weken in het nest. Als de ouders niet opnieuw beginnen met kunnen ze bij hen blijven.

Anders is het beter na het zelfstandig worden van de ouders te scheiden, dat wil zeggen twee tot drie weken later. De jongen elegantparkieten kunnen samen gezet worden in een grote voliere met andere neophema’s of bourkeparkieten. met vier maanden hebben ze het volwassen verenkleed. geslachtsbepaling is bij de elegantparkiet niet gemakkelijk, de meeste mannen hebben een oranje vlek onder de buik, maar deze kan buiten het kweekseizoen heel zwak of zelfs geheel afwezig zijn.