Geelbuik Wildkleur Turquoisine

De wildkleur Turquoisine is waar het allemaal mee begonnen is. Dit is de nominaal vorm van de Turquoisine en is op zich natuurlijk al een prachtige vogel.
Doordat er tegenwoordig zo ontzettend veel mutaties gekweekt worden is de goede wildkleur
nog maar moeilijk te vinden.
Ook als je denkt een koppel wildkleuren te hebben dan heb je soms ineens weer jonge
mutanten in het nest liggen doordat de vogels voor van alles split blijken te zijn. Gelukkig zijn er
ook nog kwekers die zich concentreren op de wildkleur vogels.

Algemeen:

Wildkleur Turquoisine parkieten moeten vol van model zijn. Vaak zien we erg iele vogels, vooral bij mutaties en mutatiecombinaties. Wanneer we ze van zijaanzicht bekijken, moet er voor de vleugelbocht nog een stukje borst waarneembaar zijn, dan is het model in orde. Ook bij vooraanzicht moet de borst goed gevuld zijn en aansluiten tegen de vleugels. Wanneer men tussen de vleugels in kan kijken is de vogel ook te smal.

De pop is qua formaat iets kleiner dan de man, maar moet aan dezelfde eisen voldoen qua model en type. De ruglijn moet recht zijn, vanaf de achterkop tot en met de staart. Een knik in de nek of een afhangende staart is een modelfout.

Let wel op het is eigen aan parkietachtige soorten om de staart te laten hangen wanneer ze in rust zitten. Door de vogel te laten verspringen, kan men waarnemen of dit constant getoond wordt. De kopvorm moet goed passen bij het lichaam. Poppen hebben een iets kleinere kop, maar dit mag niet storend werken ten opzichte van het lichaam. De nek moet goed gevuld zijn. De borstlijn moet een strakke gebogen lijn zijn, vanaf de ondersnavel tot aan de onderstaart. Te zwaar in borst en onderlijf komt zelden voor, wel dat er een inval in de borst zit.

Wildkleur Turquoisine man:

Kleur: De borstkleur moet helder diep geel zijn. Vooral bij jonge vogels zien we regelmatig een groene waas op de borst. Dit is een kleurfout. Ook een kleurfout bij jonge vogels is de bruine omzoming van de onderste verendek. Dit moet egaal donker grasgroen zijn, zowel bij man als pop. Waar zeker op gelet moet worden is de buikkleur, deze moet zuiver geel zijn, zonder enige rode aanslag. Vooral tussen de poten zien we dit regelmatig. Dit is een ernstige kleurfout. De donker grasgroene lichaamskleur moet egaal zijn en niet vlekkerig overkomen

Formaat: 24 cm
Kleur/Kleurslag Wildkleur Man
Bovenschedel/Nek Donkergras groen
Hals en borst Buik Diep egaal geel
Mantel en onderrug Stuit Donkergras groen
Hand – en armpennen binnenvlag en toppen zwart, buitenvlag ultramarijn blauw
Vleugel dekveren Donkergras groen
Middelste staartpennen Donkergras groen aan de toppen donkerblauw
Overige staartpennen en onderstaartdekveren Onderzijde staart Diep geel
Bovenstaart dekveren Donkergras groen
Snavel zwartgrijs
Neusdop Donkergrijs
Poten Grijs
Nagels zwart
Ogen Donkerbruin, pupil zwart
Tekening:
Masker Voorhoofd ultramarijn blauw, verder diep blauw, onder het oog iets inkeping
Teugel N.V.T.
Borst en Buik Fijne scherpe zwarte schubtekening, op de buik iets vager
Vleugelbocht Diep ultramarijn blauw.
Vleugelbalk Donkerrood
Vleugelpennen N.V.T.

Tekening: De omzoming op de voorzijde moet duidelijk, scherp en regelmatig aanwezig zijn. Zeker op de borst, op de buik is dit vager. De rode vleugelbalk moet strak zijn afgelijnd. Wanneer de vogel in rust zit, verbergt hij de vleugelbalk vaak. Door de vogel te laten verspringen, wordt deze zichtbaar. De vleugelbocht is op de rand donkerblauw, overgaand in diep ultramarijn blauw.

Bij de man zien we ook verschil in het masker. Rond de snavel en op de schedel is dit diep ultramarijn blauw en in de wangen diep hemelsblauw.

Wildkleur Turquoisine pop:

De borstkleur moet egaal diep grasgroen zijn. Vaak is deze te licht van kleur en loopt het geel van de buik door in de borst. Dit is een kleurfout. Ook het tonen van een blauwe waas in de borst is een kleurfout. De buik moet zuiver geel zijn, zonder enige rode aanslag. Het tonen van rode veertjes op het vleugeldek (man kenmerk) is een kleurfout.

Formaat: 24 cm
Kleur/Kleurslag Wildkleur Pop
Bovenschedel/Nek Donkergras groen
Hals en borst Diep grasgroen
Buik Diep Egaal geel
Mantel en onderrug Stuit Donkergras groen
Hand – en armpennen binnenvlag en toppen zwart, buitenvlag ultramarijn blauw
Vleugel dekveren Donkergras groen
Middelste staartpennen Donkergras groen aan de toppen donkerblauw
Overige staartpennen en onderstaartdekveren Onderzijde staart Diep geel
Bovenstaart dekveren Donkergras groen
Snavel zwartgrijs
Neusdop Donkergrijs
Poten Grijs
Nagels zwart
Ogen Donkerbruin, pupil zwart
Tekening:
Masker Donkerblauw
Teugel Grijs
Borst en Buik Fijne scherpe zwarte schubtekening.
Vleugelbocht Diep ultramarijn blauw.
Vleugelbalk N.V.T.
Vleugelpennen N.V.T.

Tekening:
Op de borst moet een duidelijke omzoming aanwezig zijn, die een regelmatig verloop heeft. De afscheiding borst/buik moet strak zijn, zonder uitlopers in de borst of buik. De vleugelbocht bij een pop is iets dieper van kleur dan bij de man. Hetzelfde geldt ook voor het masker, dit is donkerblauw. Een kenmerk van de poppen is dat deze een geelachtig witte, geen blauwe, teugelstreep tonen tussen snavel en oog. Vaak is het masker te vaag en niet strak afgetekend. Dit moet bestraft worden bij tekening. De pop van de Turquoisine parkiet lijkt veel op de pop van de Splendidparkiet. De verschillen zien we in het model. De Splendidparkiet is geblokter van model en heeft ook een iets kortere staart. De borstkleur is donkerder bij de Splendidparkiet. Het masker is ook wat groter en uitgebreider bij de Splendidparkiet pop. De vleugelbalk bij een Splendidparkiet pop is hemelsblauw. De snavelvorm is anders, bij de Turquoisineparkiet is deze duidelijk gebogen, terwijl deze bij de Splendidparkiet rechter is en meer in het masker zit.

wildkleur Turquoisine Parkiet